čtvrtek 4. září 2014

Cena města - Hanke, Týfa

Statutární město Kladno tradičně vždy u příležitosti oslav výročí 28. října oceňuje významné osobnosti města Kladna formou udělení čestných občanství či cen města. 

Pro letošní rok navrhuji udělit cenu Statutárního města Kladna
Jiřímu Hankemu a Václavu Týfovi.

Jiří Hanke (nar. 15. 4. 1944)
kladenský rodák, významný dokumentární, portrétní a konceptuální fotograf, držitel titulu Osobnost české fotografie 2011 za celoživotní přínos české fotografii, člen Foto Forum Praha a Asociace profesionálních fotografů ČR

Vystudoval gymnázium v Kladně. Svůj pracovní život spojil s Českou spořitelnou, dříve Státní spořitelnou, kam nastoupil v roce 1962 a pracoval zde až do roku 2003. K fotografování přivedl Jiřího Hankeho jeho otec, pro kterého bylo fotografování velkým koníčkem. O fotografii se proto zajímá celý svůj život a je v této oblasti autodidakt. Své první fotografie publikoval během základní vojenské služby (1963-1965) v Československém vojáku.

V letech 1967 – 1971 byl členem beatové skupiny Barclay a v letech 1971 – 1976 vystupoval s vlastní folkovou písňovou tvorbou. V roce 1972 získal 2. cenu v soutěži „O ptáka Noha“ folkového sdružení Šafrán. Několikrát si zahrál i na koncertech jednoho z jeho hlavních představitelů Jaroslava Hutky. V té době také pracoval s technikou fotokoláže.

Od roku 1974 začala jeho systematická fotografická tvorba, v níž se věnuje dokumentární fotografii. Svá témata sleduje dlouhodobě a vyjadřuje se převážně v rozsáhlých fotografických celcích. Hlavním tématem jeho tvorby bylo a je Kladno a lidé v něm.

Knižně vyšlo:

Pohledy z okna mého bytu (1994)
Lidé z Podprůhonu (1995)
Malá galerie spořitelny v Kladně 1977 – 1997 (1997)
Otisky generace (1999)
Jiné pohledy (s poezií Jiřiny Hankeové) (2003)
Malá galerie České spořitelny v Kladně 1977 – 2006 (2006)
Stop time (2003)
Jiří Hanke - Fotografie /Photographs (2008)
Kladnu pod kůží (2013)
Pohledy z okna mého bytu (2013)

V letech 1995, 1999, 2003 a 2004 obdržely jeho publikace titul Fotografická publikace roku. Své fotografie vystavoval dosud na více než 80 samostatných výstavách u nás i v zahraničí (USA, Dánsko, Skotsko, Francie, Německo, Polsko, Rakousko), účastnil se mnoha kolektivních výstav. V soutěži Czech Press Photo získal v roce 2000 3. cenu a v roce 2004 čestné uznání. V roce 1977 založil a dosud řídí Malou galerii v České spořitelně v Kladně.


Za svoji fotografickou práci obdržel v roce 2008 Medaili Středočeského kraje za umělecké dílo mimořádné hodnoty a zásluhy o rozvoj kulturního života Středočeského kraje. Je držitelem titulu Osobnost české fotografie 2011 za celoživotní přínos české fotografii, uděleného Asociací profesionálních fotografů ČR.


Svojí tvorbou je zastoupen ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Moravské galerie v Brně, Muzea umění v Olomouci, Pražského domu fotografie, Národního muzea fotografie v Jindřichově Hradci, Galerie výtvarného umění v Benešově, Victoria & Albert Musea v Londýně, Maison Européene de la Photography v Paříži, Muzea Ludwig v Kolíně nad Rýnem, The Witkin Gallery v New Yorku, Gernsheim Collection The University of Texas v Austinu a dalších.

Jiří Hanke i přes tyto úspěchy však zůstal skromným, vstřícným člověkem a Kladeňákem a v Kladně trvale žije.

Václav Týfa (nar. 4. 3. 1943)
kladenský rodák, hudebník, uznávaný trumpetista

Od svých šesti let se učil hře na housle a v roce 1960 dokonce zvítězil v celostátní Kociánově houslové soutěži v Ústí nad Orlicí. Jeho osudem se však stala trubka. Vystudoval gymnázium a čtyřletou konzervatoř v Praze, obor trubka a housle pod vedením Václava Paříka.

Již během studií vystupoval v poloprofesionálním divadle Quo vadis Eduarda Pergnera v Kladně, Tanečním orchestru Vladimíra Bromského a Bory Kříže. Po studiích postupně působil v několika swingových a tanečních orchestrech.

V roce 1960 založil s Vítem Fialou, který hrál tenkrát ještě na klarinet, Kladenský dixieland. Svou slavnou hudební kariéru zahájil v Orchestru Karla Vlacha v letech 1962 až 1970, následovalo patnáctileté angažmá v doprovodné kapele Karla Gotta - Orchestru Ladislava Štaidla, a to v jeho nejslavnější době. V letech 1971 až 1978 souběžně působil i jako leader trubkové sekce v Tanečním orchestru Československého rozhlasu pod vedením Josefa Vobruby a v Orchestru Československé televize mezi roky 1980 až 1985. Za spolupráce Josefa Vobruby a Vladimíra Popelky vznikla v roce 1974 jediná sólová deska Václava Týfy zvaná „Konstelace“.

V současné době spolupracuje s orchestrem Golem Jana Václavíka a opětovně i s Orchestrem Karla Vlacha, rovněž působí v Big Bandu Českého rozhlasu.

Je nejen ideálním typem trumpetisty-leadra ve velkém orchestru, ale má cit i pro sólové hraní a jazzové improvizace. Během svého života nahrál mnoho nahrávek klasického i populárního repertoáru. Účinkoval v muzikálech Bídníci a Jesus Christ Superstar.

Jeho hudebními vzory byli nejprve Richard Kubernát, později američtí trumpetisté Maynard Ferguson či Doc Severinsen. Na svém kontě má desítky natočených sólových skladeb v rozhlase, televizi i ve filmu.

Václav Týfa je trvale spojen se svým rodným městem, žije v Kladně.


Návrh na usnesení:

Zastupitelstvo města po projednání
uděluje

a) cenu Statutárního města Kladna
Jiřímu Hankemu za jeho celoživotní vynikající dokumentární, portrétní a konceptuální práci v oblasti fotografie, se zohledněním jeho činnosti při umělecké dokumentaci města Kladna a lidí v něm žijících

b) cenu Statutárního města Kladna 
Václavu Týfovi za jeho vynikající a umělecky hodnotnou interpretaci hry na trubku s citem pro hru jak ve velkém orchestru, tak i při sólovém hraní spojeném s nevšedními improvizačními schopnostmi

Žádné komentáře:

Okomentovat